Charles Aznavour: slavni francoski šansonjer

Francoščina je jezik, ki s svojo poetičnostjo in melodičnostjo kar kliče po tem, da bi jo uporabili v pripovednem šansonu. Je jezik, v katerem so svoja najgloblja čustvena doživetja izrazila mnoga velika imena francoskega šansona. Tudi Charles Aznavour.

100-% Francoz in 100-% Armenec

tečaj francoščine

Charles Aznavour. Foto: Mariusz Kubik/wikimedia.

Charles Aznavour, ki je zase rad pravil, da je 100-odstotni Francoz in 100-odstotni Armenec, se je rodil 22. maja 1924 v Parizu.

Njegova starša sta zaradi genocida nad Armenci pribežala v Francijo, od koder sta nameravala oditi v Združene države (les États-Unis). Na koncu se to ni zgodilo in oče in mama, po poklicu umetnika, sta v Franciji odprla restavracijo Le Caucase. Tam sta ponujala tudi brezplačne obroke (les déjeuners gratuits) tistim, ki si jih niso mogli privoščiti. Njun sin Charles pa je s petjem zabaval obiskovalce.

Aznavour in Mali vrabček

tečaj francoščine

Édith Piaf.

Aznavourjeva kariera se je začela po koncu 2. svetovne vojne (la Seconde Guerre mondiale). Spoznal je nadarjenega pianista Pierra Rocheja, s katerim sta ustanovila duo Roche et Aznavour.

Pozneje sta Aznavourju pomagala Raoul Breton in njegova žena (une épouse), ki sta ga predstavila velikim imenom, na primer Édith Piaf. S slednjo sta postala velika prijatelja, Aznavour pa je za Malega vrabčka, kot so poimenovali veliko damo francoskega šansona, napisal tudi več pesmi in postal njen menedžer.

Leto 1956 je bilo velika prelomnica v Aznavourjevi karieri. Publika ga je na recitalu (un récital) v Casablanci dokončno vzljubila. Njegova kariera je poletela, ko je v koncertni dvorani Olympia predstavil pesem Sur ma vie.

Pionir družbeno pomembnih tem

Aznavour je leta 1972 napisal pesem Comme ils disent, s katero se je kot prvi na svojem področju spoštljivo in resno dotaknil tematike homoseksualnosti. Leta 1974 je z izdajo singla She doživel uspeh v Veliki Britaniji. Z ženo sta se preselila v Švico, kjer se jima je rodil sin (un fils) Nicolas. Potem sta odšla v Ameriko, a sta se po dveh letih vrnila v Švico.

Zvestoba koreninam

Potres (un séisme) v Armeniji leta 1988 se ga je močno dotaknil. Posnel je pesem Pour toi Arménie ter se odpovedal avtorskim pravicam, izkupiček pa namenil prizadetim prebivalcem. Ustanovil je tudi društvo Aznavour pour l’Arménie, ki je dodatno podprlo prizadeto državo.

Zvezda na hollywoodskem pločniku slavnih

tečaj francoščine

Pločnik slavnih.

Šansonjer, ki je leta 2017 dobil svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih, je preminil oktobra 2018. Od 94-letne pevske legende sta se v okviru slavnostnega dogodka poslovila tudi armenski premier in francoski predsednik. Slednji je povedal, da »v Franciji pesniki nikoli ne umrejo«.

Spregovorite v francoščini tudi vi

Francoščina je jezik, ki se idealno prilega čustvenim pesmim. Razlog, da se le redko odločimo za učenje francoščine, naj bi bila ravno težka izgovarjava. A učitelji v jezikovni šoli Lingula vam bodo s svojim širokim znanjem in nenehnim spodbujanjem pokazali, da to ne drži, in vam pomagali pri premagovanju najtežjih izzivov.