Francoski šik

Besedišče francoskega izvora

Najbrž bi kjerkoli drugje na svetu težko srečali toliko urejenih in lepo oblečenih ljudi kot v Franciji. Tako moški kot ženske veliko pozornosti namenjajo svoji zunanjosti in z velikim zanimanjem sledijo najnovejšim modnim smernicam.

Ni nenavadno, da je večina modnega besedišča francoskega izvora. Izraz haute couture, ki je v Franciji celo zaščiten in ga prevajamo kot visoka moda, pomeni, da so oblačila izdelana po meri iz visoko kakovostnih in dragih materialov.

Pariz – modna prestolnica

Francija je dežela z bogato modno zgodovino, ki se je razmahnila v 17. st. v obdobju vladavine Ludvika XVI. Francoska modna prestolnica je seveda Pariz, kjer domujejo najbolj luksuzne modne in kozmetične hiše, kot so Chanel, Christian Dior, Yves Saint-Laurent, Vuitton, Lancôme, L’Oréal, Clarins

Modna revolucionarja, ki sta začrtala popolnoma nove smernice v oblačenju, sta bila Christian Dior in Coco Chanel. Dior je leta 1947 predstavil kolekcijo, imenovano New Look, v središču katere so bile obleke, stisnjene v pasu, s poudarjenim oprsjem in dolgimi širokimi krili. Chanelova pa je zasnovala slovito malo črno obleko, ki še danes ne sme manjkati v omari modno ozaveščene ženske.

Dežela parfumov

Francija je tudi dežela parfumov, svetovna parfumska prestolnica pa je malo mestece Grasse, kjer so največji nasadi cvetlic, kot so jasmin, sivka, mirta, vrtnica in mimoza, bistvenih za izdelavo parfuma.

Najbolj znan parfum na svetu je Chanel N°5; še danes naj bi vsakih 30 sekund prodali eno stekleničko. K njegovi slavi je veliko pripomogla tudi Marilyn Monroe, ki je na vprašanje, kaj dene nase, ko gre v posteljo, odgovorila: »Le dve kapljici Chanela N°5.«

Na jezikovnih tečajih v Linguli se boste naučili tudi osnovnega modnega besedišča in se tako lahko podali na brezskrbno nakupovanje v francosko modno prestolnico.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *