Stereotipi o Francozih

Ali ste vedeli, da je prav francoščina tisti jezik, iz katerega izvira beseda stereotip? Sprva je označevala metodo tiskanja na plošče, kasneje pa je dobila pomen, ki ga poznamo danes. Ste že slišali, da so Francozi romantični in strastni zapeljivci in da se naokrog sprehajajo s slavnimi baguettami pod roko? No, to so samo nekateri izmed mnogih stereotipov, ki označujejo Francoze, za vas pa smo jih poiskali še nekaj.

Francozi so zelo romantični in neverjetni ljubimci

Pariz je znan kot mesto ljubezni (la ville d’amour), francoščina velja za enega izmed najbolj romantičnih jezikov, Francija pa se ponaša s francoskim poljubom, zato ni čudno, da je romantika del stereotipov o Francozih. Poljubljanje na lice ali fair la bise, kot to imenujejo Francozi, je tudi sicer del francoske kulture, kar lahko tujci dojemajo kot nekako romantično, čeprav gre zgolj za vljudnostno gesto pri pozdravljanju. Stereotip, da naj bi bili Francozi neverjetni ljubimci, pa naj bi izhajal iz tega, da so večinoma zelo pozorni in strastni, tako kot vedno pa je to seveda odvisno od posameznika.

Francozinje se ne brijejo

Zelo zanimiv stereotip, ki se drži Francozinj, je, da se ne brijejo in naokrog posledično hodijo poraščene. Izhajal naj bi iz druge svetovne vojne, ko ni bilo na voljo dovolj britvic za vse, zato so še posebej ženske pogosto ostale brez njih. Danes seveda ta stereotip za večino ne drži več, in čeprav ga Francozinje vedno znova vztrajno zanikajo, se ga kljub temu ne morejo otresti.

Francozi jedo polže in žabe

Glede na pomembnost kulinarike v francoski kulturi ni čudno, da je veliko stereotipov o Francozih povezanih s prehrano. Ker polži in žabe niso nekaj vsakdanjega na jedilniku večine ljudi, so Francozi zaradi njih zaznamovani, pri tem pa je govor o znanih jedeh ecargot in cuisses de grenouilles. Seveda tudi Francozi teh jedi ne uživajo prav vsak dan, saj gre za specialiteti. Če vas zanima francoska kulinarika, si lahko več o njej preberete tukaj.

Francozi radi pijejo vino

Znano dejstvo je tudi, da so Francozi veliki ljubitelji in pridelovalci vina. Ker ga veliko pridelajo, je tudi cenovno precej dostopno, Francozi pa ga zelo radi uživajo ob vsakem obroku, pa naj gre za pinot noir, cabernet sauvignon, chardonnay, riesling ali katero drugo francosko sorto. Količina popitega vina pa je seveda odvisna od posameznika.

Francozi ne govorijo nobenega drugega jezika

Zelo tipičen stereotip o Francozih (ki se drži tudi Italijanov in včasih še Špancev) je, da ne znajo nobenega tujega jezika. Res se malokrat opogumijo in spregovorijo v angleščini, najbolj udobno pa se počutijo, ko govorijo francosko, a v šoli se kar 98 odstotkov vseh uči vsaj en tuj jezik. Mnogi posledično sklepajo, da si Francozi tujih jezikov ne upajo govoriti, ker je francoščina zelo natančen jezik, v katerem lahko stvari hitro postanejo nejasne, če nismo natančni, zato jih je strah, da bi se jim isto zgodilo v tujem jeziku. Kaj je res? Kdo ve.

Tudi na tečaju francoščine v Linguli se pogovarjamo o stereotipih, ki označujejo prebivalce Francije, ter razglabljamo o številnih drugih zanimivih temah, povezanih s francoskim jezikom in kulturo.