Piknik po francosko

Une pique-nique à la française!

Prvotni pomen besedne zveze »faire un repas à pique-nique« je »pripraviti obrok, kjer vsak sam poskrbi za svojo hrano«.

Piknik tako ni obed, ki bi ga morali nujno pojesti na odeji na travniku, temveč preprosto druženje, kamor vsak prinese nekaj hrane.

Ne pozabite na bageto, sir in vino

Francozi so nad pikniki navdušeni. Obvezna osnovna hrana takih dogodkov sta francoska bageta la baguette in sir – le fromage. Še posebej radi jedo domače francoske sire: le camembert, le chèvre (kozji sir, ki ga obožuje predvsem nežnejši spol), l’emmental, le roqueforte (sir s plemenito plesnijo, priljubljenejši pri moških), otroci pa prigriznejo topljeni sir znamke La vache qui ritKrava, ki se smeji.

Zraven navadno pijejo francoska vina, izbor pijače pa je odvisen predvsem od zamišljenega nadaljnjega poteka dogodkov – če pikniku sledi odhod domov ali na delovno mesto, se odločijo za sok, če se piknik nadaljuje v nočnem klubu (čemur pravijo la soirée ali dolg večer), pa raje srknejo kaj močnejšega.

Privoščite si romantičen piknik

Ko boste naslednjič v Parizu, si privoščite večerjo pod milim nebom v središču mesta ob Seni ali pa na Marsovem polju pod Eifflovim stolpom. Ne le, da je tak obrok bistveno ugodnejši kot tisti v restavracijah, Francija tudi upravičeno nosi pridevnik romantična – piknik pod zvezdami ima pač svoj čar.

Tečaj francoščine je idealna priložnost, da spoznate različne francoske kulinarične posebnosti, vaše znanje francoščine pa vam bo prišlo prav, ko si boste privoščili pristen francoski piknik.