Victor Hugo in zanimiva dejstva

Tečaj francoščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivih temah, med katerimi so tudi znane osebnosti. Eden izmed najbolj znanih francoskih pisateljev je Victor Hugo, ki velja za najbolj vplivnega pisatelja 19. stoletja.

Zaslovel z romanom Notredamski zvonar

Victor Hugo je pisal romane (le roman) in poezijo (la poésie) ter tudi gledališčne drame, tragedije, eseje in članke. Najbolj je zaslovel z romanom Notredamski zvonar (Notre-Dame de Paris), ki govori o pohabljenem zvonarju in mladi ciganki. Knjiga je pritegnila veliko pozornost že v 19. stoletju, različne gledališke, filmske in animirane uprizoritve pa lahko vidimo tudi v današnjem času.

Gol se je lažje osredotočil na pisanje

Imel naj bi zelo nenavadno tehniko spopadanja z ustvarjalnimi blokadami, ki so pri pisateljih povsem običajne. Ko se je znašel v položaju, ko ni več našel besed ali idej, je preprosto slekel vsa svoja oblačila (les vêtements), saj se je tako lažje osredotočil na pisanje (l’écriture). Svojim služabnikom je celo naročil, naj mu oblačil ne vrnejo, dokler ne bo česa napisal.

Najbolj priljubljen roman med vojaki v ameriški državljanski vojni

Roman Nesrečniki (Les Misérables) iz leta 1862 je v ZDA takoj po objavi angleškega prevoda postal velik hit med vojaki (le soldat), ki so se borili v ameriški državljanski vojni. S tem delom je avtor želel pokazati nepravičnosti in socialne razmere v tridesetih letih 18. stoletja, roman pa naj bi pisal več kot 15 let.

Zagovornik človekovih pravic

Hugov vpliv se je širil tudi prek sveta literature. V številnih spisih je namreč raziskoval (étudier) vprašanja politike, revščine, pravičnosti in moralne filozofije. Svoj ugled pa je zastavil tudi za spodbujanje družbenih sprememb (le changement). Ko je bil izvoljen v francosko narodno skupščino, si je prizadeval za splošno volilno pravico, brezplačno izobraževanje za vse otroke in konec revščine (la pauvreté). Med njegovimi odmevnejšimi prizadevanji pa je bilo tudi tisto za odpravo smrtne kazni (la peine de mort).

Uradno svetnik

Victor Hugo je nekaj desetletij po svoji smrti postal svetnik (le saint) v vietnamski religiji kaodaizem, ki združuje budizem, taoizem, krščanstvo, islam in druge.

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da se seznanite tudi z znamenitimi francoskimi osebnostmi, ki so pomembno vplivale na razvoj francoske zgodovine in književnosti.