Znani Francozi

Koliko znanih Francozov poznate?

Marie Antoinette

Kontroverzni portret Marie Antoinette – kritiki so trdili, da je neprimeren za kraljico

  • Marijo Antoinetto, kraljico Francije in Navare, so klicali Gospa Primanjkljaj – Madame Déficit, ker je bila znana po razkošnem življenju.
  • Markiz de Sade, po katerem so eno od oblik spolnosti poimenovali sadizem, je 32 let svojega življenja preživel po zaporih in norišnicah.
  • Serge Gainsbourg, glasbenik in besedilopisec, je svojo bodočo ženo Jane Birkin na prvem zmenku peljal v nočni klub, potem v transvestitski klub, končala pa sta v hotelu Hilton.
  • Frédéric Auguste Bartholdi, kipar, ki je oblikoval Kip svobode, je na popotovanju po ZDA presenečeno rekel: »Vse v Ameriki je veliko … tukaj je velik celo grah.«
  • Coco Chanel so leta 1931 ponudili neverjetnih milijon dolarjev (danes je to približno 75 milijonov dolarjev), da dvakrat na leto pride v Hollywood oblikovat oblačila za zvezde studia MGM.

 

Coco Chanel

Coco Chanel, 1920

Francozi so narod, ki se lahko pohvali z največ Nobelovimi nagrajenci za književnost (nazadnje jo je leta 2008 prejel avtor Le Clézio). Tudi sicer so v zgodovini večkrat orali ledino tako na področju literature kot filozofije. Za največjega francoskega avtorja vseh časov so razglasili Victorja Hugoja (Notredamski zvonar), za komediografa Molièra (Skopuh), oče svetovne moderne filozofije je René Descartes z vsem znanim stavkom »Mislim, torej sem«, v 20. st. pa je temelje svetovne filozofije zatresel tudi eksistencialist Jean-Paul Sartre. Seveda je na svetovno literaturo vplivala še kopica drugih literatov, med njimi Émile Zola, Marcel Proust, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé, Antoine de Saint Exupéry

 

Seveda je znanih Francozov še veliko, spoznali pa jih boste na tečajih francoskega jezika na Linguli, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi francosko kulturo in običaje.