Burgundija in zanimiva dejstva

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika pobliže spoznate tudi Francijo. Burgundija (Bourgogne) je regija na francoskem vzhodu. Ponuja številne zanimivosti, znana pa je po odličnem vinu in eni izmed najbolj slavnih jedi na svetu!

Slavna dijonska gorčica

Če veste, da je glavno mesto Burgundije Dijon, vas morda ne bo presenetilo, da je ta slavna jed znamenita dijonska gorčica (la moutarde). Prvič so jo uporabili že v 14. stoletju, priljubljena pa je postala leta 1856, ko je dijonski slikar Jean Naijon zamenjal kis (le vinaigre), eno glavnih sestavin gorčice, z verjusom – sokom nezrelega grozdja.

Nekoč največja cerkev na svetu

Opatija Cluny v Burgundiji je bila nekaj let v 4. stoletju največja cerkev (l’église) na svetu. Vendar jo je sredi stoletja prehitela znamenita bazilika svetega Petra v Vatikanu.

Modri burgundec ali pinot noir razvaja brbončice

Menihi pa so bili tisti, ki so začeli zgodovino vinogradništva (la viticulture) v Burgundiji – že v 8. stoletju. Za seboj imajo torej že več kot tisočletno tradicijo pridelovanja vina, najbolj znan je pinot noir. Modri burgundec je rdeča sorta vinske trte, a je prednik vseh vrst pinotov. Vzgajajo ga v različnih predelih sveta, tudi v Sloveniji spada med zelo priljubljene.

Zanimivo pa je, da Burgundija proizvede le majhno količino vina (la vin) v primerjavi s preostalimi regijami – v Franciji pomeni le tri odstotke celotne proizvodnje vina.

Burgundija je nekako tudi rojstni kraj Eifflovega stolpa

Eifflov stolp v Parizu je ena najbolj znanih (turističnih) znamenitosti na svetu, vendar njegov ustvarjalec ne prihaja iz Pariza. Gustave Eiffel se je rodil v Dijonu leta 1832, leta 1879 pa je ustanovil podjetje (l’entreprise), ki je zasnovalo njegov stolp (la tour). Eiffel pa je sodeloval tudi pri oblikovanju Kipa svobode.

K odličnemu vinu se prileže tudi odlična hrana

Govedina po burgundsko je tradicionalna francoska jed, v kateri je osnova govedina (le bœuf), ki se kuha v vinu. Burgundija pa je znana tudi po jedi coq au vin – recept za tega slavnega petelina lahko preberete tukaj.

Ime je dobila po germanskem plemenu

Burgundija je ime dobila po germanskem plemenu Burgundi, ki so v 4. stoletju vdrli na to ozemlje (le territoire). Sto let za tem pa se je prvič pojavilo tudi ime dežele – Burgundija.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji.