Prava francoska slaščičarna

Francija je dežela, ki je znana po slaščicah in slaščičarnah, ki jim Francozi rečejo pâtisserie. Če francoskih slaščic ne poznamo, je obisk slaščičarne v Franciji lahko malce težaven. Na tečaju francoščine se lahko naučite osnovnih izrazov za naročanje hrane.

Ne pozabimo na magdalenice

Med Francozi so poleg maslenih rogljičev zelo priljubljene tudi magdalenice (madeleines). Magdalenice so pecivo iz biskvitnega testa v obliki školjke. So tako pomemben del francoske kulture, da so bile celo navdih za eno največjih del francoske literature, cikel sedmih romanov Marcela Prousta Iskanje izgubljenega časa (À la recherche du temps perdu). Danes jih lahko najdemo v različnih oblikah, kot so madeleines longues (podolgovate), madeleines marbrées (marmorne) in madeleines au chocolat (čokoladne).

Coeur de France

Coeur de France (srce Francije) ali palmier (palma) je še eno pecivo, ki ga dobite v vsaki francoski slaščičarni. Obe imeni je slaščica dobila po svoji obliki, ki je podobna srcu ali palmovemu listu. Narejena je iz listnatega testa in posuta s sladkorjem.

V francoski slaščičarni lahko najdemo tudi mačji jezik

Langue de chat (mačji jezik) je vrsta piškota, ki je posebej priljubljena med otroki in je svoje ime dobila zaradi podolgovate in ozke oblike.

Zlata vreden rogljič

V Franciji potekajo številna gastronomska tekmovanja in tudi francoski peki tekmujejo, kdo speče najboljši rogljič. Zmagovalni rogljič dobi naziv Croissant d’Or (zlati rogljič).

Tečaj francoščine v Linguli je priložnost, da spoznate tudi kulinarične posebnosti Francije. Vas zanima več o sladicah?