Poznate faire la bise?

Skrivnost poljubljanja v Franciji

V čem je skrivnost poljubljanja na lice ali, kot »postopku« pravijo Francozi, faire la bise? La bise ni poljub, je pozdrav, je »živjo« in »adijo« in niti slučajno ne pomeni, da ste v kakšnem posebnem odnosu z osebo, ki jo poljubljate. Na lice se – ko se srečajo in ko se poslovijo – poljubljajo prijatelji in družinski člani in tudi popolni tujci.

Kako torej »izvesti« poljub?

Dovolj je že lahek dotik, trik pa je v tem, da se poljub sliši. Začeti na levem ali desnem licu? Večkrat ima prednost desna stran, a posebnega pravila ni.

  • Koliko poljubčkov na lice? V posameznih delih Francije je številka nekoliko drugačna – na jugu si pritisnejo dva, v nekaterih delih štiri, ponekod so zapovedani trije … Opazujte in posnemajte.
  • Koga brez skrbi poljubiti? Med generacijama »dvajset in nekaj« ter »trideset in nekaj« je poljub na lice pričakovan in skoraj obvezen. To velja tudi v primeru, ko vam nekoga predstavijo, kar se vam bo kot tujcu v Franciji tako ali tako dogajalo ves čas.
  • Koga raje ne poljubiti? Ko vam predstavijo nekoga, ki je precej starejši od vas, poljub na lice ni najboljša izbira, raje ponudite roko.
  • Koga raje nikoli pozdraviti z la bise? Šefa.

Kot tujec se lahko poljubljanju izognete s stiskom roke, lahko pa se običaju preprosto prepustite in posnemate domačine. Preberite več o tem, kako se poljubljajo Francozi.

Seveda je takih zanimivosti še veliko, spoznate pa jih lahko na tečajih francoskega jezika, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi francosko kulturo in običaje.