Francoska kulinarika

Francija je dežela z mnogimi kulinaričnimi zanimivostmi in tipičnimi jedmi, zato smo smo jih nekaj zbrali – od francoskih sirov, odličnih francoskih slaščic in palačink pa vse do tradicionalnega francoskega zajtrka.

Bageta

Kakovostno bageto odlikuje vonj po karameli, ki ga je mogoče zaznati v njeni zapečeni rjavi skorjici, medtem ko sredica aromatično spominja na mleko. Preberite več.

 

Bon appétit!

Pomemben del francoske kulture in načina življenja sta kuhanje in uživanje v hrani, francoska kuhinja pa slovi kot ena najbolj izbranih na svetu. Preberite več.

 

Clafoutis – francoska sladica

Sladko testo lahko polnite tudi s slivami, borovnicami, breskvami, jabolki ali drugim sadjem. Če namesto češenj uporabite kakšno drugo sadje, se ta sladica imenuje flaugnarde. Preberite več.

 

Coq au vin rouge – petelin v rdečem vinu

Različne legende govorijo o tem, da naj bi v jedi užival že Julij Cezar, a kljub temu recept ni bil nikjer napisan do 20. stoletja. Preberite več.

 

Crème brûlée – znamenita francoska sladica

Najstarejši znani recept za crème brûlée najdemo v kuharski knjigi Françoisa Massialota iz leta 1691. Potem je sladica kar za nekaj časa izginila iz francoskih kuharskih knjig. Preberite več.

 

Čokoladni soufflé

Zelo priljubljena je tudi slana različica sufleja, in sicer sirni sufle, ki je prav tako puhast. Pripravlja se v majhnih keramičnih posodicah, le da je v tem receptu glavna sestavina sir.  Preberite več.

 

Flamiche – porova pita iz Pikardije

Flamiche naj bi nastal povsem po nesreči, ko se je neka ženska v vrečki je nosila jajca, maslo, kislo smetano in sir, ker pa je padla, so se živila v vrečki razbila in zmešala. Preberite več.

 

Francija – dežela vin

Le kdo še ni slišal za znamenita francoska vina, kot so chardonnay, cabernet sauvignon, merlot,modri pinot, riesling ter seveda šampanjec? Preberite več.

 

Francoski koktajli

Koktajl 75 je ustvaril natakar Harry MacElhone. Kombinacija vseh alkoholnih sestavin naj bi bila tako močna, da zadene kot francoski 75-milimetrski top. Preberite več.

 

Francoski siri

Francozi poznajo več kot 350 različnih vrst sira. In katere vrste se najpogosteje pojavljajo na francoskih krožnikih? Preberite več.

 

Francozi in prehranjevalne navade

V francoskih restavracijah boste le redko zasledili otroške menije. Menijo, da bi morali tudi otroci uživati takšno hrano, kot jo jedo odrasli, le v drugačnih količinah. Preberite več.

 

Na večerjo k Francozom

V Franciji je zamujanje na večerjo v krogu prijateljev, znancev ali družinskih članov nekaj povsem normalnega. Nihče vas ne bo gledal grdo, če boste zamudili nekaj minut. Preberite več.

 

Nenavadne francoske jedi

Pieds de porc ali svinjski parklji so ena izmed tradicionalnih francoskih jedi. Pripravljajo jih na številne načine, ocvrte, kuhane ali pečene. Preberite več.

 

Obrnjena jabolčna pita – tarte Tatin

Legenda pravi, da je leta 1880 Stéphanie Tatin pripravljala tradicionalno jabolčno pito, a je predolgo kuhala jabolka v karameliziranem sladkorju. Preberite več.

 

Palačinke

Francozi pa premorejo tudi ulične specialitete in ena od njih so palačinke – les crêpes. Te so lahko tako sladke (sucrées) kot tudi slane (salées), dobite pa jih v la crêperiePreberite več.

 

Palmiers – francosko pecivo

Pod svojimi imeni jih poznajo tudi v drugih državah, v Franciji pa jih ponavadi uživajo ob čaju, kavi in drugih pijačah. Preberite več.

 

Prava francoska slaščičarna

Ste že slišali za Coeur de France ali palmier? To je še eno pecivo, ki ga dobite v vsaki francoski slaščičarni, obe imeni pa je slaščica dobila po svoji obliki. Preberite več.

 

Ratatouille – zelenjavni ragu

Ratatouille lahko pripravite tudi drugače, tako da zelenjava ni razporejena v krogu, temveč narezana na krhlje in večje kose ter dodana v paradižnikovo omako. Preberite več.

 

Sir od severa do juga, od vzhoda do zahoda

Sir (le fromage) spada med osnove francoske kulinarike. A vsako okrožje, regija in včasih celo vasica se ponašajo s svojo lastno vrsto tega mlečnega izdelka. Preberite več.

 

Sladkanje po francosko

Ste že poskusili slastne crêpes (palačinke), ki jih ponujajo kar na ulici, mousse au chocolat (čokoladno peno) ali crème brûléePreberite več.

 

Suzette – francoske palačinke

A ste vedeli, da Francozi 2. februarja praznujejo dan palačink in svoje palačinke vedno prepogibajo in ne zvijajo? Preberite več.

 

Tipične francoske jedi

V šalah o prehranskih navadah Francozov se pogosto omenja, da radi jedo polže in žabe. Gre za jedi escargot (kuhani polži) in cuisses de grenouilles (žabji kraki). Preberite več.

 

Tradicionalni francoski zajtrk

Tradicionalnem francoskem zajtrku pravijo Le petit déjeuner – kar pomeni malo kosilo. Za večino to predstavljata kava in nekaj sladkega. Preberite več.

 

Vojvodinjin krompir – francoska kulinarična klasika

Pridelovanje krompirja je bilo v Franciji celo prepovedano kar 24 let, ker so menili, da povzroča gobavost. Kaj pa danes? Preberite več.

 

Zajemati življenje s polno žlico … Francozi to znajo!

Francoski odnos do kulinarike je še najbolje opisal dramatik Jean Anouilh: »V Franciji so poroke, krsti, dvoboji, pogrebi in celo diplomatski spori le pretveza za dobro večerjo.« Preberite več.


Leave a Reply

Your email address will not be published.