Francoska kulinarika

Francija je dežela z mnogimi kulinaričnimi zanimivostmi in tipičnimi jedmi, zato smo smo jih nekaj zbrali – od francoskih sirov, odličnih francoskih slaščic in palačink pa vse do tradicionalnega francoskega zajtrka.

Bageta

Kakovostno bageto odlikuje vonj po karameli, ki ga je mogoče zaznati v njeni zapečeni rjavi skorjici, medtem ko sredica aromatično spominja na mleko. Preberite več.

 

Bon appétit!

Pomemben del francoske kulture in načina življenja sta kuhanje in uživanje v hrani, francoska kuhinja pa slovi kot ena najbolj izbranih na svetu. Preberite več.

 

Francija – dežela vin

Le kdo še ni slišal za znamenita francoska vina, kot so chardonnay, cabernet sauvignon, merlot,modri pinot, riesling ter seveda šampanjec? Preberite več.

 

Francoski siri

Francozi dpoznajo več kot 350 različnih vrst sira. In katere vrste se najpogosteje pojavljajo na francoskih krožnikih? Preberite več.

 

Palačinke

Francozi pa premorejo tudi ulične specialitete in ena od njih so palačinke – les crêpes. Te so lahko tako sladke (sucrées) kot tudi slane (salées), dobite pa jih v la crêperiePreberite več.

 

Prava francoska slaščičarna

Ste že slišali za Coeur de France ali palmier? To je še eno pecivo, ki ga dobite v vsaki francoski slaščičarni, obe imeni pa je slaščica dobila po svoji obliki. Preberite več.

 

Sir od severa do juga, od vzhoda do zahoda

Sir (le fromage) spada med osnove francoske kulinarike. A vsako okrožje, regija in včasih celo vasica se ponašajo s svojo lastno vrsto tega mlečnega izdelka. Preberite več.

 

Sladkanje po francosko

Ste že poskusili slastne crêpes (palačinke), ki jih ponujajo kar na ulici, mousse au chocolat (čokoladno peno) ali crème brûléePreberite več.

 

Tipične francoske jedi

V šalah o prehranskih navadah Francozov se pogosto omenja, da radi jedo polže in žabe. Gre za jedi escargot (kuhani polži) in cuisses de grenouilles (žabji kraki). Preberite več.

 

Tradicionalni francoski zajtrk

Tradicionalnem francoskem zajtrku pravijo Le petit déjeuner – kar pomeni malo kosilo. Za večino to predstavljata kava in nekaj sladkega. Preberite več.

 

Zajemati življenje s polno žlico … Francozi to znajo!

Francoski odnos do kulinarike je še najbolje opisal dramatik Jean Anouilh: »V Franciji so poroke, krsti, dvoboji, pogrebi in celo diplomatski spori le pretveza za dobro večerjo.« Preberite več.


Leave a Reply

Your email address will not be published.